Turistično društvo Rakek –  | Rakek, Stražnik, Rakov Škocjan, Cerkniško jezero


19 aprila, 2012

Predavanje MOŽNOSTI PRIDELOVANJA JAGODIČJA NA NOTRANJSKEM

Vabljeni na predavanje gospe mag. Darinke Koron, strokovnjakinje za jagodičevje na kmetijskem inštitutu. Predavanje o možnostih pridelovanja jagodičja na notranjskem, bo v torek 24. aprila ob 19.00 uri v prostorih Osnovne šole Rakek. Vstop je brezplačen!

Predavanje bo obsegalo predstavitev osnovnih jagodičastih rastlin (jagod, malin, robid, ameriških borovnic in ribezov) ter njihovih zahtev za optimalno rast v intenzivnih nasadih in na vrtovih.

V večjem delu Slovenije imamo za rast ribezov zelo ugodne rastne pogoje. Na rast in razvoj ribezov imajo zelo velik vpliv tip tal, nadmorska višina in lega. Vsi ribezi potrebujejo dolgo in hladno obdobje zimskega mirovanja. Za dobro rast ribezi potrebujejo blago kisla do nevtralna, globoka in dobro prehranjena tla.

Žlahtne ali vrtne jagode uspevajo v vseh klimatskih okoljih, v ravninskem in hribovitem svetu, v vseh letnih časih, v najštevilnejših tehnologijah, v različnih tipih tal in različnih substratih, na prostem in v rastlinjakih ali plastenjakih, v vrečah, loncih in stebrih, v vrtovih, prostranih poljih ali na domačem balkonu.

Glede na to, da je malina rastlina, ki bujno zarašča gozdne poseke, obrašča sončne gozdne poti in skrite dele vrtov, bi lahko sodili, da je to rastlina, ki jo je nadvse enostavno gojiti. Pa ni tako. Gojenje malin je lahko prav zapleteno. Predvsem je to zato, ker se po naravi rasti zelo razlikuje od ostalih sadnih rastlin, drugič pa zato, ker je varstvo rastlin pred škodljivimi organizmi (bolezni in škodljivci), zaradi pomanjkanja sredstev za varstvo rastlin, zelo oteženo.

Ameriške borovnice izvirajo iz severne Amerike in so bližnje sorodnice naših gozdnih borovnic. Plodovi so po obliki podobni, vendar mnogo večji. Tudi rastlina je mnogo višja. V Ameriki v naravi rastejo tudi nizko grmovnate borovnice, vendar imajo tudi te v primerjavi z našimi gozdnimi, večje plodove.

Breztrnate robide so glede klime, predvsem temperatur, bolj občutljive kot maline. Uspevajo v toplejših, tako imenovanih vinogradniških legah in v gričevnatem svetu do približno 800 m. To ne pomeni, da robid ne moremo gojiti v celinskem predelu Slovenije, ampak to, da moramo robide v hladnejših predelih posaditi na manj izpostavljene lege, ob stene poslopji, kjer so zavarovane pred izrazito nizkimi temperaturami in vetrom.

Poleg  poznanih jagodičastih rastlin se bomo ob predavanju in pogovoru seznanili tudi z manj poznanimi, kot so majska ali goji jagoda, sibirska borovnica, aronija in druge.

Udeležba na predavanju je brezplačno – vabljeni!

 

 

 

 

 

 

Ni komentarjev »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. | TrackBack URI

Leave a comment

XHTML ( You can use these tags): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> .